Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid
Zorg en Zekerheid legt al een aantal jaar de focus op klantgerichte, kwalitatieve en doelmatige zorg. Kortom, de Juiste Zorg op de Juiste Plek door de juiste professional op het juiste moment en tegen de juiste financiering. Dit heeft als effect het voorkomen van (duurdere) zorg; het verplaatsen van zorg, (dichter) bij mensen thuis als dat moet en verder weg (geconcentreerd) als het omwille van de kwaliteit en doelmatigheid moet; het vervangen van zorg door andere zorg, zoals eHealth, met gelijkwaardige of betere medisch-inhoudelijke kwaliteit van zorg. Het draagt bij aan de wens van de patiënt en helpt bij het betaalbaar houden van de zorg.
Aanvaardbare werkdruk
Zorg en Zekerheid onderkent dat de ervaren werkdruk onder huisartsen aanvaardbaar moet zijn en huisartsen voldoende tijd voor en met de patiënt moeten hebben om goede zorg te verlenen. Op die manier kunnen zij hun poortwachtersrol op een goede wijze vervullen. Een stevige poortwachter draagt bij aan de betaalbaarheid van de zorg en daarmee aan de houdbaarheid van het zorgstelsel.
Versterking van de infrastructuur
Het komen tot versterking van de infrastructuur van de multidisciplinaire eerstelijns is de afgelopen jaren, sinds de introductie van de O&I-prestaties, speerpunt geweest van Zorg en Zekerheid. Uiteenlopende organisaties van solopraktijken, verschillende soorten zorggroepen, Geïntegreerde Eerstelijns Samenwerkingsverbanden (GES) tot gezondheidscentra zijn de afgelopen jaren doorontwikkeld naar multidisciplinaire samenwerkingsverbanden op wijk- en regioniveau. Hiermee legt Zorg en Zekerheid samen met de diverse organisaties een fundament voor een solide zorglandschap. De eerstelijns die gezamenlijk optrekt in het bieden van afgestemde zorg voor verzekerden en dit doet in samenspraak met gemeenten, verpleeg- en verzorgingshuizen (VVT), medisch specialistische zorg en GGZ. Dit geldt ook voor spoedzorg. De vorming van regio-organisaties (RO’s) en wijksamenwerkingsverbanden (WSV’s) blijft in ontwikkeling in 2022. Samenhang in de regio is nog niet overal optimaal ontwikkeld. Het komende jaar gaat Zorg en Zekerheid verder met het optimaliseren van wijkmanagement en regiomanagement.
Aansluiting bij het WSV
Tenslotte stelt de zorgverzekeraar aansluiting bij een WSV als voorwaarde aan huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten en dietisten voor het ontvangen van de ‘zorgafstemmingsvergoeding’, via de regio-organisatie.