Kansrijke start
Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven. De eerste 1000 dagen van preconceptie tot 2 jaar blijken niet alleen bepalend voor een gezonde groei en ontwikkeling in de buik, maar ook voor de kansen op een optimale ontplooiing op latere leeftijd. Juist omdat de ontwikkeling van een kind in die periode razendsnel gaat, is het van fundamenteel belang dat deze goed verloopt: er is maar één kans op een goede start. Als de ontwikkeling niet goed gaat, moet een kind de rest van zijn of haar leven knokken om met die achterstand om te gaan. Het beïnvloedt de kansen binnen het onderwijs en op de arbeidsmarkt, en daarmee ook op generaties die volgen.
Een goede start voor ieder kind is de ultieme vorm van preventie en zorgt voor gezondere inwoners die zich kunnen ontwikkelen tot zelfredzame burgers. Daarom versterken we (of bouwen we voort op) de lokale coalitie Kansrijke Start. We investeren in goede samenwerkingsafspraken tussen alle betrokkenen van geboortezorg tot sociaal domein om gezinnen in een kwetsbare situatie optimaal te ondersteunen gedurende de eerste 1000 dagen van een kind. En we leggen de noodzakelijke verbinding met thema’s als armoede, stress, gezondheidsverschillen, voeding en voor- en vroegschoolse educatie.
Kansrijke Start is een landelijk actieprogramma waarin gemeenten en het Rijk samen met medewerkers van wijkteams, welzijnswerk, volwassen-ggz, geboorte- en jeugdgezondheidszorg, werken aan een kansrijke start voor zoveel mogelijk kinderen. Klik hier voor meer informatie over het actieprogramma.
Nu Niet Zwanger (NNZ)
Het programma Nu Niet Zwanger (NNZ) biedt actieve begeleiding aan kwetsbare personen, beginnend bij een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.
Doelstelling
Het voorkomen van onbedoelde en ongeplande zwangerschappen bij mensen (m/v) die op dat moment geen kinderwens hebben. Door NNZ krijgen zij regie op hun kinderwens en kunnen zij een weloverwogen keuze maken, in plaats van dat een zwangerschap hen overkomt.
Doelgroep
Vrouwen én mannen in de vruchtbare leeftijd waarbij sprake is van (vaak) een combinatie van problemen als psychiatrische problemen, verstandelijke beperking, verslaving, schulden, dakloosheid, ongedocumenteerd zijn, etc.
Hoe het werkt
Het leven van de NNZ doelgroep wordt veelal bepaald door de hectiek van de dag en het is (daardoor) vaak lastig om zelf echt de regie te nemen over de eigen kinderwens. Als ze hun kinderwens willen uitstellen blijkt het organiseren van anticonceptie vaak ingewikkeld, of hun kennis over anticonceptie is beperkt of onjuist, door bijvoorbeeld achtergrond en opvoeding.
De inhoudelijk coördinator van NNZ heeft voldoende tijd in gesprek te gaan, kan op huisbezoek gaan, heeft verschillende hulpmiddelen om het gesprek te ondersteunen (ook met mensen die geen Nederlands spreken) en er is een potje geld de anticonceptie uit te financieren als iemand de middelen zelf niet heeft.
Werkwijze voor de huisarts
Signaleren → signaleren van een patiënt vanuit de NNZ doelgroep op het spreekuur
Bespreken kinderwens → vragen naar kinderwens en indien gewenst adequate anticonceptie voorschrijven en/of plaatsen.
Wanneer de patiënt aanmelden bij de NNZ inhoudelijk coördinator?
- Als er meer expertise en/of tijd nodig is kan de inhoudelijk coördinator gespreksvoering overnemen en patiënt verder begeleiden;
- Als er financiën nodig zijn voor de anticonceptie omdat het niet vergoed wordt vanuit de verzekering en de patiënt het niet zelf kan betalen;
- Als de patiënt een andere zorgverlener wil voor het plaatsen van een spiraal of een implanon.
Aanmelden Inhoudelijk Coördinator
Stuur een mail naar nnz@ggdhm.nl of bellen naar 06-83943778 (Berber) of 06-20423824 (Gerda) of 06-53835421 (Saskia)
Klik hier voor informatie over Nu Niet Zwanger.